Asiantuntijamme kertoo: Lujateon tuotetoimitukset tilauksesta asennukseen

– Miten projekti etenee ja vinkit parhaaseen lopputulokseen

Ikkunoiden, ovien ja savunpoistoluukkujen tuotanto tilauksesta asennukseen voidaan määritellä yhdellä sanalla: ennakointi. Toimitusprojekti sisältää useita vaiheita ja vaatimuksia, jotta tuotteiden korkea laatu ja toimitusaikataulu toteutuvat. Vuodesta 2005 alalla ollut ja asennustöistä nykyiseen Lujateon projektipäällikkyyteen edennyt Antti Törmänen valaisee ja antaa vinkkejä, miten projekti etenee maaliin sujuvasti.

Projektipäällikkö Antti Törmänen

Projekti työn alle

Antin osuus asiakastyössä alkaa, kun tilaus on tapahtunut. Rakennusliike on tilauksessa määritellyt toimitusajan. Lujateolle toimitetuista dokumenteista ilmenee myös arkkitehdin tekniset määrittelyt, kuten valmistusmateriaalit, jälkikäsittelyt ja tehtävien tuotteiden koko. Ennen kuin toimeksianto siirtyy Lujateon suunnittelupöydälle, tehdään virheiden eliminoimiseksi tarkistustoimenpiteitä.

– Tilauksen jälkeen olemme yhteydessä työmaalle, ja sovimme ovi- ja ikkunatilausten kohdalla käytännössä aina tarkistusmittauksen. Kokemustemme pohjalta aukkojen koot ja karmien kiinnityskohdat kannattaa varmistaa, vaikka suunnitelmat olisivatkin selkeän yksiselitteiset.

– Tarkistustarve korostuu, koska teemme jokaisen tuotteen mittatilaustyönä. Asiakkaamme rakennussuunnittelu ei ole kahlittu ikkunoiden ja ovien standardimittoihin. Arkkitehti saa vapauden suunnitella rakennuksen ulkoasuun, energiatalouteen ja käytettävyyteen merkittävästi vaikuttavat ikkunat ja ovet tapauskohtaisesti.

– Koemme yhteistyön rakennusliikkeiden kanssa toimivaksi ja tuloksekkaaksi. Kommunikoimme yhteisen edun nimissä työmaan työnjohtajan kanssa. Rakennusprojektin edistymisessä on usein muuttujia, ja haluamme varmistaa, että toimitus ja asennus osuisivat juuri oikeaan aikaan.

– Taloyhtiö- ja isännöitsijäasiakkaiden tapauksissa yhteistyömme voisi sanoa olevan vielä tiiviimpää. Rakennusliikkeillä ja arkkitehdeillä on viimeisin tieto esimerkiksi materiaaleista. Taloyhtiöille ja isännöitsijöille asiantuntemuksemme on käytettävissä esimerkiksi teknisissä näkökulmissa, materiaalivalinnoissa sekä kustannustehokkaimmassa toteutuksessa.

Tilausvinkit asiakkaalle:

Tuotanto ja asennus

Kun Antti tietää, millaisin määrittein asiakkaalle tuotteet tehdään, alkaa tuotannon ja toimituksen ennakointi.

– Yksittäisen oven pystymme tekemään nopeallakin toimitusajalla – varsinkin, jos kyseessä on teräsovi. Teräksestä meillä on puskurivarastoa olemassa. Alumiiniprofiilit käsittelyineen tilataan aina työkohtaisesti erikseen. Pandemia on vaikuttanut materiaalisaatavuuteen, mutta kaikesta on selvitty. Rakentaminen on tulevan ennakointia, ja näin olisi hyvä ajatella myös tilausten suhteen – erityisesti, jos kyseessä on alumiiniprofiileja sisältäviä tuotteita.

Asennuksen sujuvuuden kannalta toistuu sama asia: työesteettömyyden varmistus. Ovet on usein siirrettävä käsipelillä asennuspaikalle, ja vaikka se tapahtuisi apuvälineitä käyttäen, pitää kulkuväylän olla siisti ja helposti kuljettavissa. Painavimmat tavarat nostamme koneilla ja julkisivukokonaisuuksien asennuksissa käytämme usein henkilönostinta. Työturvallisuus ja valmiudet asennustyöhön keskittymiseen ovat erityisen tärkeitä asioita asentamisvaiheen ennakoinnissa. Jos asentajan ajatukset ovat puoliksi epävakaassa alustassa ja pystyssä pysymisessä, niin parhaassa tapauksessa vaikutus asentamiseen näkyy vain työn kestossa. Suositeltava ennakkokatselmus auttaa varmistamaan takuutyönä tehtävän asennuksen ja ikävien sattumusten välttämisen.

Vinkit toteutukseen

Laatukontrolli, dokumentit ja takuu

Edellä mainitun asennustakuun lisäksi Lujateon tuotteilla on takuu.

– Prosessin eri vaiheiden dokumentointi on osa laatutuotantoamme. Jokaisen vaiheen nimetty tekijä allekirjoittaa, kun kyseinen valmistusvaihe on valmis. Motorisoidusta savunpoistoluukusta teemme turvallisuussyistä mittauspöytäkirjan, kuinka nopeasti luukku aukeaa. Kaikkien tuotteiden laatua toki kontrolloidaan myös silmämääräisesti jokaisessa työvaiheessa, ja ennen asennusta suoritetaan vielä tarkempi laatutarkistus.

– Kun tuotteet on asennettu, tehdään itselleluovutus. Tuolloin todennetaan, että tuotteet ovat kunnossa ja asennus tehty oikein. Itselleluovutuskäynnistä tehdään dokumentti.

– Teemme viikoittain huolto- ja korjaustoimenpiteitä varsinkin oviin, olivat ne meidän tai muiden toimittamia. Murtovarkauksien jäljiltä tehtävät korjaustoimenpiteet ovat oma lukunsa, mutta muutoin asiakkaamme voivat vaikuttaa tuotteidemme elinkaareen. Säännöllinen ja ennakoiva huolto on avainasemassa kaikissa ovissa, ikkunoissa ja savunpoistoluukuissa. Helpotamme asiakkaan huoltotöitä antamalla jokaisen toimittamamme tuotteen huolto-ohjeet.

Muun muassa Lujateon laadun valvonta on sertifioitua. Muita sertifikaattejamme löydät täältä: