Asiantuntijamme kertovat: Näin hoituu Lujateon tuotteiden asennus

Lujateon asentajatiimi huolehtii ikkunoiden, ovien, savunpoistoluukkujen ja julkisivujen asentamisesta kohteeseen. Muutama pikkuseikka työmaalla jouhevoittaa asentajien työtä ja vähentää viivytyksiä.

Lujateon asentajat asentavat ja huoltavat kaikki Lujateon tuotteet. He korjaavat esimerkiksi ovia, vaihtavat oviin saranoita ja vetimiä sekä uusivat lasikattojen tiivisteitä ja laseja.  Toisin sanoen kaikkea mitä he asentavat, he myös huoltavat.

Touko Taimen, Juho Riekki ja Joni Pakanen tekevät työtä tiiminä. Yleensä tiimissä on kaksi asentajaa, mutta Joni on aloittelevana asentajana oppimassa työtä kokeneiden kollegoidensa matkassa. Työssä oppiminen on Lujateolla ainoa tapa saada asentajan pätevyys.

– Tähän työhön ei ole olemassa suoraa koulutusta, mutta tietysti rakennuspuolen koulutuksesta voi olla hyötyä. Parhaiten työn oppii kuitenkin tekemällä kokeneemman asentajan matkassa, Touko sanoo.

Tutkintoja tärkeämpiä ovat muut ominaisuudet. Juhon mukaan asentajaksi haluavilla tulisi olla hyvä fyysinen kunto sekä oma-aloitteisuutta. Olisi myös hyvä ymmärtää työkalujen päälle ja pystyä tarkkuutta vaativaan työhön.

Hyvä ohjeistus ja oikeat työkalut

Työmaalla asentajien osuus alkaa siinä vaiheessa, kun tuotetta aletaan siirtää paikalle. Pienemmille urakoille asentajat kuljettavat tuotteen itse, mutta isommille on järjestetty kuljetus. Samassa yhteydessä työmaalle järjestetään tarvittavat henkilönostimet. 

Asentajat saavat ohjeistuksen kuhunkin tehtävään esimieheltään.

– Työnjohto tarkistaa kohteen etukäteen. Katsomme sen jälkeen yhdessä piirustukset ja käymme läpi mitä erityistä kohteessa täytyy huomioida, Touko sanoo.

Asentajilla kulkee autossa kaikki tarvittavat työkalut porakoneesta ja puukkosahasta akkurälläkkään. Myös hitsausvälineet kulkevat mukana, mutta niitä asentajat joutuvat käyttämään harvemmin.

Säällä kuin säällä

Lujateon ovia, ikkunoita ja muita tuotteita asennetaan ympäri vuoden. Sääolosuhteet tuovat työskentelyyn kuitenkin omat haasteensa.

– Kovilla pakkasilla aukkoja ei voi pitää pitkään auki. Jos vaihdamme esimerkiksi palo-ovia toimistorakennukseen talvella, pyrimme tekemään työn aina valmiiksi saman päivän aikana. Näin työt toimistoissa eivät vaarannu, Juho sanoo.

Talvella joissain kohteissa voi olla myös liukastumisvaara. Vesisateella asentajien täytyy varmistaa, ettei vesi pääse aukoista sisään. Osassa kohteista on tämän varalta sääsuojaus. 

Myös työturvallisuudesta täytyy huolehtia säällä kuin säällä.

– Korkeissa paikoissa käytämme valjaita. Lisäksi meillä on käytössä normaalit työmaavarusteet, kuten kypärä, kuulosuojaimet, viiltosuojahanskat sekä huomioväriset vaatteet, Juho sanoo.

Hyvin valmisteltu on puoliksi tehty

Onnistunut keikka on sellainen, jossa asentajat ovat saaneet hyvät ohjeet työnjohdolta, ja asiakas on valmistellut paikan huolellisesti asennustyötä silmällä pitäen. Silloin asentajien ei tarvitse kuin tulla paikalle ja hoitaa oma työnsä. – Asiakkaan tehtävä on hoitaa oikeankokoinen aukko valmiiksi ja poistaa aukkosuojat ennen asentajien saapumista. Aukkojen mitat on tärkeää ottaa huolella, ettei työmaalla tarvitse ihmetellä vääränkokoisia aukkoja. Mittoihin täytyy lisätä eristysvara ja aukot on hyvä olla samassa korossa, jotta lopputuloksesta tulee mahdollisimman luontevan näköinen. Kohteen ympärille on myös tärkeää jättää tilaa autolle ja työkaluille, Touko listaa.

Näin helpotat asentajien työtä kohteessa:

– Valmistele oikeankokoinen aukko

– Huomioi eristysvara

– Poista aukkosuojat ennen asentajien tuloa

– Varmista, että kohteen ympärillä on tilaa asentajien autolle ja työkaluille